Mitä on ortokuvaus?

Ilmakuvaus on vallankumouksellisella tavalla muuttanut monia toimialoja, erityisesti maanmittausta ja kartoitusta. Dronella tehty ortokuvaus on erittäin kustannustehokas menetelmä kartoitukseen ja maapohjan kuvaukseen.
Facebook
Twitter
LinkedIn
Ortokuvaus | Ortokuva tonttikuvaus, tontin kartoitus kuvauspalvelu salopino #ontheairvision

Ortokuvan määritelmä

Ortokuva on korkean resoluution ilmakuva, joka on geometrisesti korjattu siten, että se vastaa karttaa tai tasokoordinaattia. Ortokuva on koostettu useista dronen ottamista kuvista, jotka on leikattu ja yhdistetty yhdeksi saumattomaksi kuvaksi. Näin saadaan aikaan tarkka kuva maapohjasta ilman vääristymiä, jolloin voidaan tarkastella kohteen yksityiskohtia ja ominaisuuksia.

Paina kuvaa tutkiaksesi ortokuvaa tarkemmin

Ortokuvauksen teknologia ja laitteisto

Käytämme ilmakuvauksessa sekä ortokuvauksessa DJI Mavic 3T dronea, jossa on ortokuvaukseen sopiva RTK – moduuli sekä GNSS tarkkuus. DJI on yksi alan johtavista yrityksistä, joka on tullut tunnetuksi korkealaatuisista ja monipuolisista droneistaan.

Mavic 3T:n RTK-moduuli (Real-Time Kinematics) on pieni lisälaite, joka lisätään dronen kameraan. Se mahdollistaa tarkemman paikannustiedon saamisen, jopa senttimetrien tarkkuudella. Tämä on  hyödyllistä maanmittauksessa ja karttojen luomisessa, sillä tarkemmat tiedot antavat tarkemman kuvan alueesta. Tämä voi olla erityisen hyödyllistä esimerkiksi rakennusten mittauksessa tai metsien inventoinnissa.

GNSS-tarkkuus (Global Navigation Satellite System) on toinen tärkeä Mavic 3T:n ominaisuus ortokuvauksessa. Se viittaa tarkkaan paikannustietoon, joka on saatavilla dronesta GNSS-järjestelmän avulla. Tässä järjestelmässä drone käyttää satelliiteilta saatavia signaaleja määrittääkseen tarkan sijaintinsa maapallolla. Tämä on erityisen hyödyllistä lentäessä avarilla alueilla, kuten avomerellä tai suurissa metsissä, joissa GPS-signaali voi olla heikko. Mavic 3T ja sen RTK-moduuli mahdollistavat tarkkojen ortokuvien ottamisen, mikä helpottaa esimerkiksi kaupunkien suunnittelua ja infrarakenteen tarkistamista. Lisäksi, tarkkojen paikannustietojen avulla voidaan luoda tarkkoja karttoja, jotka voivat auttaa kaikkia, aina kaupunkisuunnittelijoista kiinteistökehittäjiin.

Ortokuvauksen hyödyt

Ilmakuvaus on vallankumouksellisella tavalla muuttanut monia toimialoja, erityisesti maanmittausta ja kartoitusta. Dronella otettu ortokuva on erittäin kustannustehokas menetelmä kartoitukseen ja maapohjan kuvaukseen verrattaessa perinteisiin menetelmiin. Drone teknologia mahdollistaa ortokuvan muodostamisen nopeasti ja helposti, joten ortokuvan saa mahdollisesti jo saman päivän aikana.

Maapohjan kartoitus ja ortokuvat ovat erittäin hyödyllisiä monilla aloilla. Esimerkiksi maanmittauksessa, kaavoituksessa, rakennustöissä tai ympäristön suunnittelussa dronen avulla otetut  ortokuvat tarjoavat arvokasta tietoa. Ne auttavat havainnollistamaan maaston muotoja ja korkeuseroja, suunnittelemaan tarkemmin tulevia rakennuksia tai infrastruktuuria sekä arvioimaan ympäristön tilaa.

Lisäksi ortokuvat voivat olla hyödyllisiä esimerkiksi maanviljelyssä, metsänhoidossa tai luontokohteiden hallinnassa. Ne tarjoavat ajantasaista tietoa maapohjasta ja sen ominaisuuksista, jolloin voidaan tehostaa resurssien käyttöä ja suunnitella toimenpiteitä paremmin.